Ingredience
- hrušky 500 g
- jablka 500 g
- vejce 1 kus
- hladká mouka 300 g
- máslo 150 g
- vanilkový lusk 1 kus
- citron 1 kus
- cukr 200 g
- med 2 lžíce
- smetana ke šlehání 2 kusy
- mochyně na ozdobu 1 kus
- sůl 1 špetka
Z másla, mouky, žloutku, cukru a soli vypracujeme těsto. Přidáme deci vody, nastrouhanou citronovou kůru a zrníčka vanilkového lusku. Vytvarujeme kouli, kterou necháme asi 20 minut odpočinout v lednici. Mezitím rozpustíme cukr na pánvi na karamel, přisypeme pokrájené kousky hrušek a jablek. Přiklopíme a necháme pár minut dusit. Přidáme citronovou šťávu a med. Formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vyložíme těstem a vidličkou propícháme. Karamelovou směs nalijeme do formy a okraje těsta potřeme bílkem. Pečeme na 180°C cca 30 minut, poté na 200°C další čtvrthodinu. Podáváme s našlehanou smetanou, přelité výpekem z ovoce.
Zdroj: Hruškovo-jablečný koláč; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hruskovo-jablecny-kolac [On-line 20.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář