4 porce
- 4 husí prsa
- 4 větvičky rozmarýnu
- 4 lžíce lesního medu
- 50 ml červeného vína
- drcené perníkové koření
- (hřebíček, skořice, nové koření, badyán, fenykl)
- sůl
- 100 g nemletého máku
- 50 g husího sádla
Kůži husích prsou nakrojíme na čtverečky, posypeme drceným perníkovým kořením, poklademe větvičkou rozmarýnu. Položíme na čtverec pečícího papíru a zakápneme lžičkou medu a lžičkou vína.
Zabalíme úhledné balíčky a vložíme do trouby na 100°C asi na 15 minut.
Poté vyjmeme, rozbalíme, stranu kůže obalíme v máku a opečeme na sádle jen ze strany kůže.
dýňové pyré
- 1 dýně Hokaido
- 3 brambory
- 2 hvězdičky badyánu
- sůl
- 50 g másla
Omytou dýni (druh Hokaido se nemusí loupat, ostatní druhy ano) nakrájíme na větší kusy, vložíme s bramborami do vody a vaříme společně s badyánem a solí doměkka. Poté scedíme, vyjmeme badyán a rozmixujeme společně s máslem. Případně ještě dosolíme.
bramborové knedlíky
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- 1 lžíce mléka
- asi 400 g hrubé mouky
- 3 lžíce dětské krupičky
- sůl
- 30 g husího sádla
- hrst plocholisté petrželky
Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka.
Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí.
Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut. Poté zchladíme. Studené nakrájíme na plátky asi 1cm silné a opečeme na sádle. Na konec prohodíme s petrželkou.
šťáva
- výpek z husy
- 1 cibule
- 1 kostra z husy
- 1 lžíce hladké mouky
- voda
- 200 ml červeného vína
- sůl
Kostru z husy rozebereme na malé kousky. Na výpeku z husy opečeme cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a vložíme kousky kostí. Dobře provaříme alespoň 1 hodinu, scedíme, zalijeme vínem a chvilku povaříme, dochutíme solí.
Zdroj: Husí prsa s makovou krustou, dýňovým pyré a bramborovým knedlíkem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1326-husi-prsa-s-makovou-krustou-dynovym-pyre-a-bramborovym-knedlikem/ [On-line 29.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář