- drůbeží vývar 1.5 l
- bílý chřest 650 g
- máslo 125 g
- hladká mouka 180 g
- smetana 300 g
- bílý pepř 1 špetka
- sůl 1 špetka
- troška vegety
Uvaříme vývar, do něj vložíme oloupaný rozpůlený chřest, přidáme sůl a špetku cukru. Vaříme 15 – 20min. Vyjmeme hlavičky a dáme je do ledové vody, aby nezčernaly. Spodní části povaříme ještě cca 5 minut a také je vyjmeme. Uděláme si světlou máslovou jíšku, půlku si dáme stranou a do druhé půli v kastrolu nalijeme vývar a mícháme, aby nevznikly hrudky. Pozvolna vaříme 15 – 20 minut. Vložíme nakrájené spodní díly chřestu a rozmixujeme. Za stálého míchání vlijeme smetanu a dle potřeby dohustíme jíškou opět přes síto a chvíli povaříme. Nakonec vložíme kolečka vrchní části chřestu (bez hlaviček). Opepříme a dle potřeby ochutíme polévkovým kořením. Na talíři ozdobíme krájenou pažitkou a hlavičkami chřestu. Podáváme s opečeným toustem.
Zdroj: Ivančická šparglovka; Prostřeno TV Prima http://dobroty-recepty.cz/recept/zapekane-chutovky/ [On-line 25.4.2012]
Poslední tip, trik či komentář