na těsto:
- 75 g hladké mouky
65 g hrubé mouky
1/3 prášku do pečiva
65 g másla
2 lžičky moučkového cukru
2 lžičky vody
1 vejce
na jablečnou náplň:
- ½ kg jablek
100 g cukru krupice (nebo moučky)
1 lžíce másla
vanilkový lusk
citron
1 lžíce Solamylu
mletá skořice
na drobenku:
- 250 g hladké mouky
125 g másla
100 g cukru krupice
1 prášek do pečiva
1 vejce
na ozdobu:
- šlehaná smetana
lesní ovoce (ostružiny, maliny, borůvky)
čerstvá meduňka
Na těsto potřebujeme hladkou i hrubou mouku, prášek do pečiva, máslo, moučkový cukr, trochu vody a vejce. Všechny suroviny propracujeme v homogenní těsto, které uložíme na 30 minut do chladu. Až se těsto odleží, vyválený plát vložíme do formy a korpus koláče dáme zapéct na 180 – 220 stupňů do světle zlatavé barvy.
Mezitím si připravíme jablečnou náplň.
Z cukru a másla na pánvi připravíme zlatavý karamel, který zředíme vodou, přidáme oloupaná, na měsíčky nakrájená jablka a podusíme do poloměkka spolu s vanilkou, trochou citronové kůry a špetkou skořice. Nakonec zahustíme zálivkou ze škrobu a vody, provaříme a náplň do koláče je hotová. Zbývá přípravit drobenku:
Mouku, povolené máslo, cukr, kypřící prášek a vejce dáme do mísy a uhněteme sypkou drobenku, která na jablečném koláči nesmí chybět.
Nakonec napůl upečený korpus naplníme jablečnou náplní, zasypeme hotovou drobenkou a dáme zapéct na 160 stupňů asi 30 minut do zlatova.
Ozdobíme podle vlastní fantazie, šlehačkou, lesním ovocem a čerstvými lístky meduňky
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/17-jablecny-kolac/
Poslední tip, trik či komentář