reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Svíčková na smetaně

  • 800 g hovězího zadního (falešné svíčkové)
    250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
    200 g slaniny
    1 cibule
    1,5l hovězího vývaru (bujónu)
    celý pepř
    nové koření
    bobkový list
    tymián
    olej

na omáčku:

  • 5 dl smetany ke šlehání
    60 g hladké mouky
    3 lžíce plnotučné hořčice
    200 g brusinkového kompotu
    cukr krystal
    ocet
    sůl
    pepř
    citron
    petržel

Svíčkovou prošpikujeme slaninou. Pro ulehčení prozradíme, jak si špikování ulehčit: pokud klínky slaniny naskládáme na potravinářskou fólii nataženou přes talíř a dáme zmrazit, získáme krásně rovné slaninové „hřebíky“, které do masa zajedou jak po másle. Maso svážeme provázkem, aby si uchovalo pěkný tvar.
Kostky kořenové zeleniny osmahneme na slanině, zasypeme najemno nakrájenou cibulí a orestujeme do zlatova. Zalijeme vývarem, přidáme prošpikované maso, které je lepší neopékat, aby omáčka byl silnější, dále přidáme koření (pokud použijeme košíček na čaj, nemusíme koření pracně vybírat), přivedeme k varu a dáme pod pokličkou péct do trouby, dokud maso nezměkne.
Hotové maso a koření vyjmeme, přilijeme smetanu s moukou na zahuštění a dochutíme hořčicí, brusinkami, cukrem a solí. 15 minut za občasného míchání provaříme. Na závěr omáčku rozmixujeme do hladka a její chuť zvýrazníme trochou cukru, octa a soli.
Do omáčky těsně před podáváním přidáme našlehanou smetanu. Pokud na závěr talíř dozdobíme plátkem citronu, brusinkami a petrželkou, bude to nejen dobré, ale i krásné.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/23-svickova-na-smetane/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.