- 1,5 kg jablek
- 1 vanilkový cukr
- 5 vajec
- 150 g cukru moučka
- 3 lžíce vody
- 150 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
Tvarohová náplň
- 150 g změklého másla
- 200 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 500 g tvarohu
- 1 želatina (příprava za studena)
Ozdoba
- 1 lžíce skořice na posypání
- hrst máty
Oloupaná a opláchnutá jablka zbavíme jádřinců, nastrouháme je na struhadle a smícháme s vanilkovým cukrem. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečicícm papírem tak, aby okraje přesahovaly. Jablka rozložíme po celém plechu.
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vodu a postupně zašleháme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do těsta. Těsto nalijeme rovnoměrně na jablka a zvolna pečeme v předehřáté troubě na 180 ºC asi 30 minut. Upečený korpus překlopíme jablečnou směsí nahoru a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme tvaroh a nakonec do směsi vmícháme želatinu, kterou připravíme podle návodu na obalu.
Tvarohovou náplň rozetřeme na jablečnou vrstvu a necháme dezert v lednici vychladnout. Nakonec jej posypeme skořicí a ozdobíme domácí šlehačkou a mátou.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablecny-sen [On-line 29.3.2011], citace
Omlouvám se, volila jsem kolonku “ prostřeno-recepty“, což bylo špatně.
Promiňte. Žďárská