reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Celé menu – Úterý Prostřeno 28.3.2011 – Karolína

Panenský tataráček

  • 500 g pravé svíčkové
  • 1 vejce
  • sůl
  • majoránka
  • chilli, pepř, sladká paprika
  • svazek jarní cibulky
  • 1 palice česneku
  • 10 plátků staršího chleba
  • olej na opečení topinek
  • 1–2 lžičky worcesteru
  • kapka sójové omáčky

Svíčkovou pokrájíme na menší kousky a pomeleme v mlýnku na maso. Raději dvakrát, aby byla jemná. Směs dáme do misky, přidáme koření podle chuti a zamícháme. Topinky smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s česnekem.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panensky-tataracek [On-line 29.3.2011], citace

Hovězí vývar s masem a nudlemi

  • 1 kg hovězích kostí nebo 500 g hovězího žebra
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g petržele
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 8 kuliček celého pepře
  • nudle do polévky

Hovězí kosti zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu, okořeníme a osolíme. Na mírném ohni pomalu vaříme asi čtyři hodiny. Poté vývar přecedíme a dochutíme solí. Zeleninu a maso z vývaru nakrájíme na kostičky. Nudle uvaříme v osolené vodě a podáváme přelité vývarem.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-s-masem-nudlemi  [On-line 29.3.2011], citace

Kachní konfity s červeným zelím a domácími houskovými a bramborovými knedlíky

  • 5 ks kachních stehen
  • 1 hlávka červeného zelí
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibule
  • 50 g cukru
  • 3 lžíce octa
  • 50 g hladké mouky
  • 3–4 dl vroucí vody
  • 1 směs na přípravu houskových knedlíků
  • 1 vejce
  • 6 středně velkých uvařených brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 150 g krupice
  • 1 vanička sádla
  • 3 lžíce oleje

Kachní stehna zbavíme zbylého peří, osolíme, opepříme a okmínujeme. Vložíme do hlubokého pekáče, přidáme sádlo a zalijeme vlažnou vodou tak, aby byla stehna do tří čtvrtin ponořená. Pečeme v troubě na 160 ºC zhruba tři hodiny. Měkká stehna vyjmeme a položíme na rošt. Pod rošt dáme pekáč, aby mohl tuk kapat dolů, a dopečeme, aby měla stehna kůrku.

Mezitím si nakrájíme cibulku a zelí. Cibulku zpěníme na oleji, přidáme nakrájené zelí a vše orestujeme. Zaprášíme moukou, zasmahneme a zalijeme vodou. Dusíme doměkka. Dochutíme cukrem, solí a octem.

Houskové knedlíky připravíme dle návodu a pustíme se do bramborových. Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme prosetou mouku, krupici, vejce a sůl. Vypracujeme hutné těsto. Uválíme šišky, které vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme 20 až 25 minut. Hotové bramborové knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-konfity-s-cervenym-zelim [On-line 29.3.2011], citace

Jablečný sen

  • 1,5 kg jablek
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • 150 g cukru moučka
  • 3 lžíce vody
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva

Tvarohová náplň

  • 150 g změklého másla
  • 200 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 g tvarohu
  • 1 želatina (příprava za studena)

Ozdoba

  • 1 lžíce skořice na posypání
  • hrst máty

Oloupaná a opláchnutá jablka zbavíme jádřinců, nastrouháme je na struhadle a smícháme s vanilkovým cukrem. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečicícm papírem tak, aby okraje přesahovaly. Jablka rozložíme po celém plechu.

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vodu a postupně zašleháme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do těsta. Těsto nalijeme rovnoměrně na jablka a zvolna pečeme v předehřáté troubě na 180 ºC asi 30 minut. Upečený korpus překlopíme jablečnou směsí nahoru a necháme vychladnout.

Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme tvaroh a nakonec do směsi vmícháme želatinu, kterou připravíme podle návodu na obalu.

Tvarohovou náplň rozetřeme na jablečnou vrstvu a necháme dezert v lednici vychladnout. Nakonec jej posypeme skořicí a ozdobíme domácí šlehačkou a mátou.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablecny-sen [On-line 29.3.2011], citace

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.