- 1 máslové listové těsto
- 2 oloupaná jablka bez jádřinců
- krupicový cukr 4 lžíce
- mletá skořice 0.5 lžičky
- moučkový cukr na posypání 1 kus
Omáčka
- smetana 1 l
- vanilkový lusk 1 kus
- žloutek 220 g
- krupicový cukr 200 g
Jablka pokrájíme na asi dvoumilimetrové plátky. Z těsta tvořítkem o průměru cca 10 cm vykrojíme požadované kolečko, které propícháme vidličkou, aby nám listové těsto tolik nevyběhlo. Na takto připravené těsto poklademe plátky jablek do vějíře 2 mm od kraje. Vždy půlku jablka na jednu porci tartu. Cukr smícháme se skořicí a posypeme jím takto každou porci. Pečeme v troubě rozehřáté na 185° asi 10-12 minut.
Na omáčku si podélně rozřízneme vanilkový lusk a semínka vyškrabeme do smetany. Lusk přidáme také do smetany. Přivedeme k varu za neustálého míchání. Žloutky vyšleháme s cukrem a pak k nim přilijeme část horké smetany. Žloutkovou směs vrátíme do kastrůlku ke zbytku smetany a na mírném ohni povaříme do požadované hustoty. Neustále mícháme. Nakonec omáčku přecedíme přes jemné sítko. Jablečný koláček pocukrujeme moučkovým cukrem a servírujeme na vanilkové omáčce.
Zdroj: Jablečný tart s vanilkovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablecny-tart [On-line 6.4.2012]
Poslední tip, trik či komentář