Ingredience
na jablíčka v županu:
- jablka 0.5 kg
- mléko 1.5 dl
- vejce 1 kus
- rum 1 lžíce
- cukr 1 lžíce
- polohrubá mouka 1 lžíce
- moučkový cukr a skořice na obalení 1 dávka
- olej 1 dl
na vinné šodó:
- žloutek 4 kusy
- krupicový cukr 50 g
- bílé víno 250 ml
- vanilkový lusk 1 kus
Jablíčka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na 0,5 cm silné plátky. Z vajíčka, mléka, cukru, rumu a mouky vymícháme jemné „palačinkové“ těstíčko, do kterého budeme jablíčka smáčet a z obou stran je osmažíme na troše rozpáleného oleje. Horká osmažená jablíčka osušíme papírovou utěrkou a hned obalíme v moučkovém cukru a skořici. Na vinné šodó si vyšleháme ve větší misce s cukrem a vnitřkem vanilkového lusku 4 žloutky. Zalijeme to vínem a za stálého šlehání zahříváme ve vodní lázni až do zhoustnutí (pozor, nesmí se vařit!).
Zdroj: Jablíčka v županu s vinným šodó; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablicka-v-zupanu-s-vinnym-sodo [On-line 18.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář