reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí na červeném víně

Ingredience

  • očištěná hovězí líčka (nebo kližka) 1 kg
  • sádlo 50 g
  • mrkev 4 kusy
  • petržel 4 kusy
  • celer 1 kus
  • domácí hovězí vývar 0.5 l
  • suché červené víno 0.5 l
  • rajčatový protlak 1 lžíce
  • bobkový list 2 kusy
  • černý pepř 5 kuliček
  • tymián 1 lžička
  • sůl a pepř 1 špetka
  • brambory 1 kg
  • mléko 0.5 l
  • máslo 1 lžíce

Hovězí líčka očistíme a nakrájíme na větší kousky. V hrnci (který je možno i s pokličkou dát do trouby) si rozpustíme sádlo. Do rozpuštěného tuku dáme maso a zprudka je osmahneme, tak aby maso bylo tmavohnědé. Troubu mezi tím rozehřejeme na 160 stupňů. Orestované maso vyndáme na talíř a do tuku vložíme najemno nakrájenou 1 mrkev, 1 petržel a půlku celeru a pečlivě mícháme, než se zelenina krásně dohněda opeče. Na dně hrnce by se měla vytvořit hnědá krustička, popř. hnědé přípečky – ty jsou velmi důležité! Potom vrátíme maso zpět do hrnce včetně šťávy, která z něj během odpočívání vytekla, přidáme lžíci rajčatového protlaku, bobkový list, tymián, sůl a pepř. Opékáme, dokud se z hrnce neodpaří veškerá tekutina. Podlijeme půllitrem červeného vína a podle potřeby dolijeme hovězím vývarem tak, aby maso bylo ze tří čtvrtin ponořené. Přiklopíme poklicí a dáme na 2 hodiny do trouby péct při teplotě 160 stupňů. Po 2 hodinách maso z hrnce vyjmeme a zeleninu propasírujeme přes jemné sítko zpět. Omáčka by měla být hodně hustá s výraznou chutí. Nyní již jen necháme chvilku zlehka probublávat a popř. dochutíme nebo podléváme zbytkem červeného vína. Na pánvi si rozpustíme trochu sádla, zbylou zeleninu nakrájíme na tenké proužky a dohněda opečeme. Podáváme s bramborovým pyré. Brambory si uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme, rozmačkáme, zalijeme horkým mlékem, přidáme lžíci másla a sůl. Vyšleháme jemnou kaši.

Zdroj: Hovězí na červeném víně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-na-cervenem-vine-0 [On-line 18.12.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.