4 porce
- 2 jablka
- 2 tvrdé hrušky
- 1 citron
- 1 vejce
Těsto:
- 15 dkg másla
- 22 dkg hladké mouky
- 30 dkg krystalového cukru
- 1 vejce
Náplň:
- 3 dkg oříšků
- 6 dkg másla
- 8 dkg tmavého cukru
Nejprve připravíme těsto: rozdrolíme máslo s moukou. Přimícháme máslo, vaječný žloutek a asi 2 polévkové lžíce vody. Těsto důkladně propracujeme, prohněteme, zabalíme do alobalu a na půl hodiny vložíme do chladničky odpočinout.
Nadrobno nasekané oříšky osmahneme dohněda a necháme vychladnout. Z másla a cukru utřeme směs, vmícháme do ní oříšky a podle vlastní chuti ji případně ještě dochutíme. Jablka a hrušky očistíme, odstraníme z nich jádřince, ale ponecháme jim stopky. Ovoce namočíme do čerstvě vymačkané citrónové šťávy a naplníme oříškovým krémem.
Těsto vyválíme a rozdělíme na čtyři stejně velké čtverce. Doprostřed každého čtverce položíme jedno jablko nebo hrušku, okraje těsta mírně navlhčíme, uchopíme za růžky, přeložíme přes sebe a takto ovoce do těstíčka zabalíme.
Pokud nám nějaké těsto zůstane, vytvarujeme z něho lístečky, na zadní straně je mírně navlhčíme a přilepíme je k ovoci zabalenému do těstíčka.
Nakonec jablka a hrušky v těstíčku potřeme rozšlehaným vajíčkem, postavíme vedle sebe na plech vymazaný máslem a na 35 minut vložíme péct do trouby.
Před podáváním můžeme ještě posypat oříšky.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3797
Poslední tip, trik či komentář