- 6 jablek
750 g listového těsta
strouhanka
vejce na pomašlování
cukr moučka
na náplň:
- brusinkový kompot
sušené brusinky
vlašské ořechy
mandle
rozinky
skořicový cukr
strouhanka
Celá oloupaná jablka zbavíme jadřinců a seřízneme tak, aby stála rovně. Vyválené těsto rozdělíme na dostatečně velké čtverce, do jejich středu nasypeme trochu strouhanky, na kterou postavíme jablka a naplníme je směsí z naložených a sušených brusinek, mletých ořechů, plátků mandlí, rozinek, skořicového cukru a trochy strouhanky. Podle chuti můžeme přidat i kapku rumu či koňaku. Strouhankou jablka ještě zlehka posypeme a zabalíme do těsta tak, aby rohy čtverců byly nahoře důkladně spojeny. K tomu nám pomůže i vejce, kterým na závěr těsto pomašlujeme. Ze zbytků těsta ještě můžeme udělat ozdoby ve tvaru lístku a takto připravená jablka dáme do trouby na 200 stupňů a upečeme dozlatova. Jablka v županu podáváme ještě teplá, posypaná moučkovým cukrem.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/460-jablka-v-zupanu/
Poslední tip, trik či komentář