6−8 porcí
Těsto
- 10 g droždí
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 menší vejce
- 500 g hrubé mouky
- asi 200 ml mléka
- 1 lžička soli
Náplň
- 600 g jablek
- citronová kůra a šťáva
- mletá skořice
- moučkový cukr
- vanilkový cukr na posypání
- máslo na polití
V míse vymícháme droždí s cukrem na kašičku, přidáme vejce, mouku, sůl a s vlažným mlékem vypracujeme hladké polotuhé těsto. Necháme hodinu kynout, během kynutí promísíme.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Promícháme s citronovou kůrou a šťávou, skořicí a cukrem.
Vykynuté těsto rozválíme a rozdělíme na čtverečky, které plníme ochucenými jablky.
Nebo můžeme z těsta vytvořit hada, nakrájíme na stejné kousky, které v ruce vytvarujeme a plníme, dobře uzavřeme.
Knedlíky necháme ještě chvilku vykynout a podle velikosti vaříme 10−12 minut.
Po vyjmutí z vody knedlíky propícháme vidličkou, aby vyšla pára, sypeme je vanilkovým cukrem a přeléváme máslem.
Zdroj: Jablkové kynuté knedlíky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1539-jablkove-kynute-knedliky/ [On-line 01.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář