Suroviny:
- 550 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 50 g krupicového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 300 ml mléka
- 3 žloutky
- 120 g másla
- citronová kůra
- špetka soli
Náplň
- 1 kg jahod
- 2 vanilkové cukry
- ½ vanilkového pudinku
- 2 snítky máty
- vejce na potření
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem s rozpuštěným máslem. Přidáme ostatní ingredience a vymícháme hladké, vláčné těsto, které necháme zakryté utěrkou kynout jednu hodinu.
Jahody nakrájíme na čtvrtky a smícháme je s cukrem, sekanou mátou a vanilkovým pudinkem.
Vykynuté těsto rozválíme a celé ho potřeme rozšlehaným vejcem.
Jahody poklademe na těsto a zarolujeme.
Závin potřeme vejcem, vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C 40−50 minut.
Zdroj: Jahodový kynutý závin; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1704-jahodovy-kynuty-zavin/ [On-line 01.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář