6 porcí
- 50 g másla
- 2 karotky
- 1 kedlubna
- 3 jarní cibulky
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 svazek ředkviček
- 1 kostka droždí FALA
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 snítky tymiánu
- muškátový oříšek
- 200 ml 33% smetany
Na podávání
- svazek pažitky
- 100 g crème fraîche
Na másle osmahneme zeleninu nakrájenou na drobné kostičky, hranolky či plátky, vmícháme droždí, osmahneme, zaprášíme moukou, krátce osmahneme, zalijeme studeným vývarem, přidáme snítku tymiánu a 20 minut povaříme. Zjemníme smetanou, dochutíme muškátovým oříškem a solí.
Nadrobno nakrájenou pažitku smícháme s crème fraîche a při podávání vkládáme lžící vykrojený pažitkový nok do horké polévky.
Zdroj: Jarní drožďová polévka; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1698-jarni-drozdova-polevka/ [On-line 16.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář