Suroviny
- máslo 100 g
- pórek 50 g
- šalotka 30 g
- hrášek 700 g
- cukr 1 lžička
- zeleninový nebo kuřecí vývar 1 l
- smetana 100 ml
- mascarpone 100 ml
- sůl
- panchetta nebo slanina
V hrnci si rozpustíme máslo, orestujeme na něm najemno nakrájenou šalotku a pórek (měly by zůstat světlé). Přidáme hrášek a trochu cukru, ještě krátce zarestujeme a podlijeme vývarem. Vaříme pouze krátce, 10 až 15 minut, aby hrášek neztratil barvu. Nakonec přidáme smetanu a mascarpone, rozmixujeme a přecedíme přes jemné sítko.
V případě potřeby dochutíme. Podáváme například s celým hráškem, ledovým salátem orestovaným na másle a křupavým plátkem pancetty (slaniny).
Zdroj: Jarní hráškový krém s křupavým kouskem pancetty; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jarni-hraskovy-krem-s-krupavym-kouskem-pancetty [On-line 10.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář