reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Telecí kotletka s omáčkou z hlívy ústřičné

Suroviny
Telecí medailonky:

  • telecí medailonky 10 – 15 ks
  • hlíva ústřičná 500 g
  • máslo 20 g
  • rostlinný olej
  • šalotka
  • bílé víno
  • citron
  • smetana
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek 1 špetka

Šafránové rizoto:

  • rýže arborio 200 g
  • šafrán 1 špetka
  • suché bílé víno 50 ml
  • dobrý vývar 500 ml
  • šalotka
  • čerstvé máslo 30 g
  • parmazán
  • sůl

Slaninové brambory:

  • brambory 500 g
  • cibule 1/2 ks
  • anglická slanina 100 g
  • máslo 20 g
  • sůl

Telecí medailonky: Telecí medailonky z obou stran osolíme a opepříme. Nenaklepáváme, jen necháme maso chvilku při pokojové teplotě odpočinout. Mezitím si nahřejeme pánev, hlívu ústřičnou natrháme na kousky. Do pánve kápneme olej a medailonky celkem zprudka orestujeme. Ochutíme snítkou tymiánu. Pečeme dozlatova. Medailonky by měly být na dotyk pružné. Po upečení maso vyjmeme, odstraníme snítku tymiánu a do pánve vhodíme nasekanou šalotku, houby a kousek másla. Houby dochutíme solí a pepřem a muškátovým oříškem. Bude to trvat jen chvilku, než hlíva změkne.Přilijeme asi deci bílého vína, to na sebe naváže připečenou šťávu. Zalijeme kapkou smetany a citronovou šťávou, přihodíme nasekanou petrželku, promícháme a můžeme servírovat.

Risotto: Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme rýži (nepropranou!) a ještě krátce restujeme. Poté přidáme bílé víno a šafrán a necháme vyvařit. Pak už jen postupně po troškách podléváme vývarem a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 15 až 18 minut – rýže musí zůstat tzv. „na skus“. Před podáváním zjemníme kouskem čerstvého másla, dochutíme a vmícháme strouhaný parmazán.

Slaninové brambory: Brambory uvaříme, lehce „rozšťoucháme“, cibulku a slaninu na kostičky opečeme do křupava, vmícháme spolu s máslem do vařených brambor, dle potřeby dosolíme a servírujeme.

Zdroj: Telecí kotletka s omáčkou z hlívy ústřičné; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/teleci-kotletka-s-omackou-z-hlivy-ustricne  [On-line 10.06.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.