Suroviny
- rýže 500 g
- jehněčí maso 500 g
- šafrán
- červená cibule 2
- bílá cibule 2
- chilli papričky 2
- česnek 4 stroužky
- zázvor 1 oddenek
- kurkuma 2 lžičky
- indické kari 2 lžíce
- bílý jogurt 4 lžíce
- rajčata 4
- přepuštěné máslo
- olej, sůl, pepř
Na garam masalu:
- semínka koriandru 2 lžíce
- římský kmín 1 lžička
- celý černý papř 1 lžička
- římský kmín 1 lžička
- semínka kardamomu 1 lžička
- celá skořice 2 kousky
- celý hřebíček 1 lžička
- muškátový oříšek nastrouhaný polovina
Šafrán namočíme do trochy vody nebo vývaru.
Koření na gara masalum rozmixujeme v mlýnku na kávu nebo utlučeme v moždíři a s cibulí, česnkem a zázvorem v mixéru smícháme na pastu, kterou promícháme s masem nakrájeným na kousky.
V kastrolu maso opečeme na přepuštěném másle, pak zalijeme zbylou směsí a dusíme doměkka. Nakonec přidáme opečenou pokrájenou cibuli, šafrán a vmícháme jogurt.
Smícháme s uvařenou rýží a podáváme.
Zdroj: Jehněčí biryani; Ohnivý kuře – TV Prima http://web.iprima.cz/kure/recepty/jehneci-biryani [On-line 16.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář