reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vejce Benedikt s domácím toustovým chlebem

Suroviny

  • vejce 5 ks
  • šunka 10 plátků
  • toustový chléb 5 plátků
  • ocet 1 lžíce
  • sůl
  • pepř

Holandská omáčka

  • máslo 250 g
  • žloutky 4 ks
  • nahrubo nadrcený bílý pepř 1 lžička
  • bílý vinný ocet 2 lžíce
  • suché bílé víno 2 lžíce
  • čerstvá šťáva z citronu 1/2

Toustový chléb nasucho opečeme na pánvi a obložíme plátky šunky.
V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, osolíme, přilejeme ocet a ztlumíme plamen. Vejce vyklepneme do naběračky a pomalu ho necháme sklouznout do vody. Bílek se snažíme omotat kolem žloutku. Jakmile je bílek za 2-3 minuty pevný, vejce je hotové. Zastřené vejce vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a položíme na šunku, přelitou holandskou omáčkou, opepříme, osolíme.
Holandská omáčka: Bílé víno spolu s octem a pepřem přivedeme v rendlíku k varu, vaříme na mírném ohni, dokud se objem nesníží o jednu třetinu. Poté sundáme z plotny a necháme vychladnout. Přecedíme do keramické nebo žáruvzdorné skleněné misky, přidáme žloutky a celou směs vyšleháme. Připravíme si hrnec s vodou a na něj položíme misku. Ve vodní lázni směs šleháme pět minut, dokud nezhoustne a nebude vláčná, lesklá a hladká. Misku sundáme z vodní lázně a tenkým pramínkem pomalu přiléváme rozpuštěné máslo. Opět šleháme, dokud omáčka nezhoustne a neleskne se. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a můžeme hned podávat.

Zdroj: Vejce Benedikt s domácím toustovým chlebem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vejce-benedikt-s-domacim-toustovym-chlebem  [On-line 18.09.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.