reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jehněčí kýta na rozmarýnu

4 porce

  • 1 jehněčí kýta
  • 250 g špeku
  • 4 snítky rozmarýnu
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Jehněčí kýtu očistíme a uvolníme od kosti z obou stran, kostí lehce točíme a vytáhneme ji z masa. Místo kosti protáhneme masem nakrájené proužky špeku a větvičky rozmarýnu. Maso pořádně nasolíme, proválíme a zdrezírujeme (svážeme do úhledného tvaru provázkem). Pod provázek můžeme zasunout ještě větvičku rozmarýnu na provonění masa.

Na pánvi rozpálíme olej a maso prudce opečeme ze všech stran, aby se nám zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Maso vložíme do trouby a pečeme nejdříve 30 min. na 120 °C a poté 90 minut na 85 °C. Ještě můžeme rozlomit kost z kýty a přidat ji k masu. Morek z kosti se vypeče a dodá šťávě větší sílu a aroma.

špenát

  • 250 g čerstvého špenátu
  • 250 g mladých kopřiv
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce mouky
  • olej
  • sůl

Nakrájenou cibuli s česnekem orestujeme na oleji a lehce zasypeme moukou. Následně vmícháme špenát, promícháme a prohřejeme. Nakonec posekáme mlaďoučké kopřivy a přidáme do směsi. Povaříme pouze chviličku, aby si kopřivy uchovaly co nejvíce živin.

bramborové noky nebo knedlíky s opečenou cibulkou
Na závěr orestujeme dozlatova cibulku, přidáme bramborové šištičky nebo noky a společně prohřejeme.

Opečený kus masa rozvážeme z provázku, nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovými noky, špenátem, přelité šťávou z vypečeného masa.

Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=929

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.