Ingredience:
- 4 steaky z jeleního hřbetu (po 180 g)
- olivový olej
- tymián
- mletý pepř
- sůl
Každý steak ochutíme pepřem, olivovým olejem, který zlehka do masa vpracujeme, přidáme snítku tymiánu a necháme odležet.
Před podáváním opékáme na rozpálené pánvi na stupeň propečení medium rare a na závěr osolíme. Podáváme s třešňovou omáčkou a bramborovými noky – viz níže.
Třešňová omáčka
- 300 ml červeného vína
- 1 ks zázvoru
- 2 ks galangalu
- 2 ks citronové trávy
- 2 ks badyánu
- 1 hoblinka pomerančové kůry
- 200 ml třešňového pyré
Do kastrůlku k červenému vínu vložíme očištěný a nakrájený zázvor s galangalem, naklepanou citronovou trávu, badyán, hoblinku pomerančové trávy a redukujeme do omáčkové konzistence, přecedíme a smícháme s třešňovým pyré.
Noky
- 200 g vařených brambor
- 80 g ricotty
- 1 vejce
- muškátový oříšek
- 80 g polohrubé mouky
- sůl
Vařené brambory přepasírujeme nebo nastrouháme najemno a smícháme s ricottou, vejcem a moukou, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a solí.
Zpracované těsto na pomoučeném vále vyválíme do „hada“, ze kterého krájíme 2cm noky, které ihned vaříme v osolené vodě asi 3 minuty.
Zdroj: Jelení hřbet s třešňovou omáčkou a ricottovými noky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1586-jeleni-hrbet-s-tresnovou-omackou-a-ricottovymi-noky/ [On-line 26.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář