Suroviny:
- 800 g daňčího masa z kýty
- 80 g uzeného špeku
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce sádla
- 2 mrkve + stejně velký kus celeru
- 1 velká cibule
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 snítky rozmarýnu
- 3 snítky tymiánu
- kousek citronové kůry
- 4 lžíce třtinového cukru
- 200 ml bílého vína
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček celého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 kuličky jalovce
- 200 ml smetany na šlehání
- Citron a brusinková zavařenina k podávání, nemusí být
Maso prošpikujte tenkými proužky špeku: udělejte v něm úzkým nožem hluboké zářezy, uvolněte je prstem a do každého vložte tenký špalíček špeku. Maso osolte a opepřete.
Mrkev a celer očistěte a nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V kastrolu rozpusťte máslo a sádlo, pak přidejte do kastrolu nastrouhanou zeleninu a opečte ji cca 3 minuty, až se rozvoní. Pak přidejte i cibuli, osolte, opepřete, přidejte bylinky, cukr, kousek žluté části citronové kůry a ještě několik minut opékejte. Když vše bude příjemně karamelově vonět, pak přidejte maso a zbytek špeku. Opečte ze všech stran a pak podlijte vínem. Přidejte hořčici, dolijte vodou nebo vývarem, tak aby bylo maso téměř ponořené, vložte koření (všechno najednou např. v sítku na čaj, aby se vám snadno vyndavalo před mixováním) a nechte na mírném plameni dusit cca 2 hodiny – dokud maso není měkké. Když je měkké, vyndejte maso ven, z omáčky vyjmeme i koření a lehce ji promixujeme (nebo klidně dohladka – já mám však radši nahrubo). Omáčku ochutnejte a dochuťte, můžete klidně okyselit troškou octa nebo citronové štávy, pokud máte rádi svíčkovou kyselejší, ale já ho nepoužívám. Pokud je omáčka po promixování málo hustá, nechte ji ještě trochu odvařit. Maso nakrájejte na plátky a dejte ho do hotové omáčky zpět prohřát a podávejte s houskovým knedlíkem, nejlépe brusinkovým z hrnečku.
Zdroj: Jemná daňčí svíčková; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-kdyz-prituhuje [On-line 27.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář