Suroviny
- hovězí líčka 2 kg
- větší mrkev 1 kus
- petržel 2 kusy
- cibule 1 kus
- půl celeru nebo jeden malý 1 dávka
- kus másla 1 dávka
- tymián 1 špetka
- olej 1 dávka
- vývar 1 l
- sůl a pepř 1 špetka
- česnek 2 stroužky
na přílohu:
- brambory 2 kg
- muškátový oříšek 1 špetka
- smetana ke šlehání 250 ml
- sůl a pepř 1 špetka
1. Nakrájíme si najemno cibuli, kterou na másle osmažíme dozlatova. Přidáme na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a orestujeme ji. Přidáme olej a osolené a opepřené maso, které necháme z každé strany zatáhnout. Podlijeme vývarem a dusíme až tři hodiny. Maso kontrolujeme a doléváme vývar.
2. Očištěné brambory nakrájíme na tenké plátky a esteticky naskládáme do malých kruhových zapékacích misek, které jsme vymazali máslem. Pokud chceme docílit efektu rozkvetlé růže, poskládáme plátky brambor od okraje misky směrem ke středu. Osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového oříšku a zalijeme smetanou. Dáme do trouby péct na 200 °C asi na 45 minut, dokud nebudou brambory měkké a na povrchu opečené dozlatova.
Zdroj: Jemné hovězí na zelenině; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jemne-hovezi-na-zelenine [On-line 24.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář