Ingredience
- kachní prsíčka 2 kusy
na marinádu:
- olej 1 dávka
- koření na divočinu 1 dávka
- rozmarýn 1 dávka
- solamyl 1 lžička
- sójová omáčka 1 lžíce
- worcester 1 lžička
- sůl a pepř dle potřeby 1 dávka
- koňak nebo myslivec 1 lžíce
na brusinkový přeliv:
- kousek másla 1 dávka
- hladká mouka 1 lžíce
- troška smetany 1 dávka
- naložené brusinky 1 dávka
- myslivec 1 lžíce
- sůl 1 špetka
bylinkové noky:
- mléko 150 ml
- krupice 100 g
- vejce 2 kusy
- kousek másla 1 dávka
- čerstvé bylinky (pažitka, bazalka) 1 dávka
- sůl 1 špetka
1. Prsíčka naložíme do marinády a necháme odležet- ideálně přes noc. Pak kachnu zprudka orestujeme kůží dolů, aby se maso zatáhlo, kůži pak můžeme odstranit. Maso postupně ukládáme do pekáče s kapkou oleje, podlijeme horkou vodou a za občasného podlévání a polévání výpekem pečeme cca 1,5-2 hodiny při 180 stupních. Kdo má parní troubu jako Bára, maso bude obzvlášť šťavnaté.
2. Na brusinkový přeliv si nejdřív z másla, mouky a studené vody uděláme bešamel, do kterého po provaření přidáme kompotované brusinky, smetanu a ke konci přilijeme myslivce, ještě krátce necháme probublat a můžeme podávat k masu.
3. Noky: Do vařícího osoleného mléka přidáme máslo, krupici a vaříme, dokud se těsto odlepuje ze stěn nádoby. Necháme je vychladnout a do studeného těsta přidáme sekané bylinky a vejce, dobře promícháme a necháme hodinu odstát. Noky tvoříme lžičkou namočenou ve studené vodě a rovnou vkládáme do vařící osolené vody. Promícháme ode dna, a když noky vyplavou na hladinu, jsou hotové.
Zdroj: Kachní plátky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-platky [On-line 25.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář