4−6 porcí
- 2 kachní prsa s kůží
- drcený římský kmín
- sůl
Kůži nařízneme do mřížky, okořeníme drceným římským kmínem. Takto připravené maso opečeme na pánvi rozehřáté nad středním plamenem nejprve kůží dolů, po cca 3 minutách otočíme a stejně dlouho pečeme i z druhé strany. Kachní prsa vložíme do vyhřáté trouby na 100−120 °C a pečeme ještě 10 minut.
Po upečení maso osolíme a necháme zchladnout. Krájíme našikmo na tenké plátky.
marmeláda
- 8 lžic krupicového cukru
- 200 g vařené červené řepy
- 200 g sušených švestek
- 250 ml červeného vína
- hvězdička badyánu
- mletá skořice
- drcený kardamom
- celozrnný chléb
- směs klíčků
V kastrolu nebo vyšší pánvi rozpustíme cukr na světlý karamel, vložíme nekrájené švestky a červenou řepu, podlijeme vínem, přidáme koření – badyán vcelku (ke konci vyjmeme), skořici a kardamom a podusíme. Jakmile je vše měkké, rozmixujeme a dáme vychladit.
Celozrnný chléb nakrájíme na tenké plátky a nasucho opečeme dokřupava.
Servírujeme plátky masa s marmeládou, doplníme o chlebové plátky, dozdobíme klíčky.
Zdroj: Kachní prsíčka s marmeládou z červené řepy a sušených švestek; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1532-kachni-prsicka-s-marmeladou-z-cervene-repy-a-susenych-svestek/ [On-line 28.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář