6 porcí
Roláda
- 1 kachna
- 1 cibule
- 40 g kachního sádla
- 40 g cukru
- 2 hrušky
- 1 snítka tymiánu
- 1 lžička skořice
- 200 g šípkové marmelády
- 4 cl koňaku
- 4 cl bílého portského vína
- 400 ml bílého vína
- mletý pepř
- sůl
Bramborové rősti
- 600 g brambor
- 2 žloutky
- snítka rozmarýnu
- mletý pepř
- sůl
- 50 g kachního sádla
Kachnu vykostíme, maso prořežeme a přes folii rozklepeme, osolíme a opepříme.
Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na sádle dozlatova a zasypeme
cukrem, přidáme na drobné kostičky nakrájené hrušky, tymián, skořici, šípkovou marmeládu, zalijeme portským a koňakem. Krátce podusíme a necháme vychladit. ⅔ směsi poklademe kachní plát,
zabalíme a svážeme. Osolíme, vložíme do pekáče, podlijeme vínem a pečeme na 150°−160°C alespoň dvě hodiny. Na konci pečení potřeme roládu zbylou třetinou hruškové směsi a zapečeme dozlatova. Po zapečení odstraníme provázek a nakrájíme na kolečka. Podáváme s přílohou, v našem případě s rősti.
Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme žloutky, nasekaný rozmarýn, osolíme a opepříme. Dobře zamícháme a pečeme na sádle jednotlivé placičky.
Zdroj: Kachní roláda plněná hruškami se šípkovou marmeládou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1548-kachni-rolada-plnena-hruskami-se-sipkovou-marmeladou/ [On-line 21.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář