reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kachní stehna s vínem a ořechy + bramborové šišky + salát z červeného zelí

Suroviny:

  • 4 kachní stehna
  • 250 ml suchého červeného vína
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 10 šalotek (nebo malých cibulek)
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g jader vlašských ořechů

Troubu si rozehřejte na 150°C. Kachní stehna opláchněte, osušte a dejte na nepřilnavou suchou pánev, kde je pozvolna na mírném plameni cca 15 minut opékejte ze všech stran. Vypeče se z nich tuk a kůže se opeče dozlatova.

Opečená stehna narovnejte do pekáče a podlijte jen malou částí vypečeného sádla (zbytek si nechte stranou, můžete ho později využít třeba na promaštění a pak i opékání zbylých bramborových šišek). Víno si smíchejte se solí, pepřem, skořicí a hřebíčky a touto směsí polijte kachní stehna. Oloupejte šalotky a česnek a přidejte do pekáče. Přidejte i ořechy. Přiklopte a dejte péct cca na dvě hodiny. Když je maso měkké, odklopte a dopečte na barvu, je-li třeba. Během pečení cca třikrát polijte vypečenou šťávou.

Bramborové šišky:

  • 500 g brambor uvařených ve slupce
  • 1 vejce
  • 1/2 lžíce změklého másla
  • 150 g hrubé mouky
  • 50 g dětské krupičky
  • 1 lžička soli
  • 1 -2 lžíce kachního sádla

Salát z červeného zelí:

  • 500 g kysaného červeného zelí
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • med nebo cukr, sůl a drcený pepř na ochucení
  • 1 jablko, nakrájené na plátky
  • 1-2 lahůdkové cibulky s natí
  • pár jader vlašských ořechů

Bramborové šišky: do velkého kastrolu dejte vařit vodu. Vychladlé oloupané brambory najemno nastrouhejte nebo prolisujte na vál. Přidejte vejce, máslo, sůl, prosetou mouku a krupičku a zpracujte nožem a pak rukama na hladké a tužší těsto. Z těsta vyválejte válečky a rozkrájejte je na šišky na prst silné dlouhé asi asi 5 cm. Ihned je vložte do vařící osolené vody a po chvíli je vařečkou lehce nadzvedněte ode dna, aby se nepřichytily. Vařte 3- 5 minut. Uvařené šišky vyberte cedníkem, potřete kachním sádlem, aby se neslepli a neoschly a podávejte.

Tip: Na přípravu šišek použijte pozdní brambory stejně jako na přípravu bramborových knedlíků apod. Těsto můžete připravit také z horkých brambor – ty prolisujte nebo rozšťouchejte a v hrnci či míse zasypte moukou a krupicí, promíchejte a na chvíli přikryjte, aby se mouka spařila a pak přidejte zbývající suroviny. Promíchejte, vypracujte těsto a lžící odkrajujte kousky, vytvarujte šišky a uvařte je.

Šišky jsou ke kachně skvělé obalené ve strouhaném perníku a opečené na sídle nebo másle.

Salát z červeného zelí: ze zelí vymačkejte přebytečnou šťávu a je-li třeba překrájejte ho. V míse ho promíchejte s olejem a podle potřeby ochuťte solí, pepřem a cukrem nebo medem. Nakonec vmíchejte plátky jablek a jarní cibulky. Posypte ořechy a podávejte ke kachně.

Prima tip: plátky jablek promíchejte s trochou citonové šťávy, aby nezhnědly, ořechy můžete opražit pro výraznější chuť.

Zdroj: Kachní stehna s vínem a ořechy + bramborové šišky + salát z červeného zelí; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-jeji-tradicni-recepty-s-kapkou-moderny  [On-line 23.11.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.