Suroviny:
- 4 kachní stehna
- 250 ml suchého červeného vína
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- ½ lžičky mleté skořice
- 2 hřebíčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 10 šalotek (nebo malých cibulek)
- 3 stroužky česneku
- 100 g jader vlašských ořechů
Troubu si rozehřejte na 150°C. Kachní stehna opláchněte, osušte a dejte na nepřilnavou suchou pánev, kde je pozvolna na mírném plameni cca 15 minut opékejte ze všech stran. Vypeče se z nich tuk a kůže se opeče dozlatova.
Opečená stehna narovnejte do pekáče a podlijte jen malou částí vypečeného sádla (zbytek si nechte stranou, můžete ho později využít třeba na promaštění a pak i opékání zbylých bramborových šišek). Víno si smíchejte se solí, pepřem, skořicí a hřebíčky a touto směsí polijte kachní stehna. Oloupejte šalotky a česnek a přidejte do pekáče. Přidejte i ořechy. Přiklopte a dejte péct cca na dvě hodiny. Když je maso měkké, odklopte a dopečte na barvu, je-li třeba. Během pečení cca třikrát polijte vypečenou šťávou.
Bramborové šišky:
- 500 g brambor uvařených ve slupce
- 1 vejce
- 1/2 lžíce změklého másla
- 150 g hrubé mouky
- 50 g dětské krupičky
- 1 lžička soli
- 1 -2 lžíce kachního sádla
Salát z červeného zelí:
- 500 g kysaného červeného zelí
- 1 lžička rostlinného oleje
- med nebo cukr, sůl a drcený pepř na ochucení
- 1 jablko, nakrájené na plátky
- 1-2 lahůdkové cibulky s natí
- pár jader vlašských ořechů
Bramborové šišky: do velkého kastrolu dejte vařit vodu. Vychladlé oloupané brambory najemno nastrouhejte nebo prolisujte na vál. Přidejte vejce, máslo, sůl, prosetou mouku a krupičku a zpracujte nožem a pak rukama na hladké a tužší těsto. Z těsta vyválejte válečky a rozkrájejte je na šišky na prst silné dlouhé asi asi 5 cm. Ihned je vložte do vařící osolené vody a po chvíli je vařečkou lehce nadzvedněte ode dna, aby se nepřichytily. Vařte 3- 5 minut. Uvařené šišky vyberte cedníkem, potřete kachním sádlem, aby se neslepli a neoschly a podávejte.
Tip: Na přípravu šišek použijte pozdní brambory stejně jako na přípravu bramborových knedlíků apod. Těsto můžete připravit také z horkých brambor – ty prolisujte nebo rozšťouchejte a v hrnci či míse zasypte moukou a krupicí, promíchejte a na chvíli přikryjte, aby se mouka spařila a pak přidejte zbývající suroviny. Promíchejte, vypracujte těsto a lžící odkrajujte kousky, vytvarujte šišky a uvařte je.
Šišky jsou ke kachně skvělé obalené ve strouhaném perníku a opečené na sídle nebo másle.
Salát z červeného zelí: ze zelí vymačkejte přebytečnou šťávu a je-li třeba překrájejte ho. V míse ho promíchejte s olejem a podle potřeby ochuťte solí, pepřem a cukrem nebo medem. Nakonec vmíchejte plátky jablek a jarní cibulky. Posypte ořechy a podávejte ke kachně.
Prima tip: plátky jablek promíchejte s trochou citonové šťávy, aby nezhnědly, ořechy můžete opražit pro výraznější chuť.
Zdroj: Kachní stehna s vínem a ořechy + bramborové šišky + salát z červeného zelí; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-jeji-tradicni-recepty-s-kapkou-moderny [On-line 23.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář