- kančí hřbet 800 g
- česnek dle chuti
- sůl a mletý pepř 1 špetka
- slanina 100 g
- mrkve 2 kusy
- petržele 2 kusy
- čtvrtina celeru 1 kus
- majoránka 1 špetka
- cibule 1 kus
- sádlo
- cukr 4 lžíce
- rajský protlak 1 kus
- šípkové zavařeniny 200 g
- červené víno
- celý pepř, nový koření, jalovec, bobkový list
- masový vývar 1 l
- pomerančová šťáva
Knedlík
- bílé pečivo 800 g
- vejce 5 kusů
- mléko 500 ml
- petrželka a pažitka
Maso si naložíme tři dny předem do směsi zeleniny, divokého koření, červeného vína a každý půlden otáčíme v mořidle.
Na sádle si orestujeme zeleninu, kostičky špeku, přidáme koření, vložíme maso a dusíme doměkka.
Maso dáme stranou a uděláme omáčku. Do základu přidáme protlak, zavařeninu, zarestujeme. Poté zalijeme vývarem, přidáme víno a pomerančovou šťávu, dosolíme, chvíli povaříme, omáčku propasírujeme, dohustíme.
Pečivo na knedlík nakrájíme na kostičky a necháme proschnout. Pak je zvlhčíme mlékem.
Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky ušleháme s troškou soli na tuhý sníh. Do žloutků přidáme mléko, sůl, hrubou mouku dle potřeby. Vytvoříme hladké lité těstíčko. Do nasekaných kostiček přidáme nasekanou petrželku, pažitku, těstíčko. Promícháme a opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto vytvarujeme pomocí potravinové folie do tvaru knedlíků. Folii propíchneme místy vidličkou. Knedlíky vaříme asi 20 minut.
Zdroj: Kančí maso, šípková omáčka, domácí knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kanci-maso-sipkova-omacka [On-line 31.10.2012]
Poslední tip, trik či komentář