4 porce
- 60 dkg kančí kýty nebo plece
- 15 dkg sádla
- 5 dkg karotky
- cibule
- kořen petržele
- 4 ks bobkového listu
- 1,5 dl vína Cabernet Franc
- 10 dkg slaniny
- čerstvý tymián
- 40 dkg brambor
- 1 vajíčko
- mletý muškátový oříšek
- 20 dkg smíšených lesních plodů
- 2 polévkové lžíce jedlého škrobu
- 3 dkg másla
Kančí maso řádně očistíme a prošpikujeme slaninou. Osolíme, opepříme a důkladně potřeme tymiánem. Na malém množství oleje si pak maso po obou stranách předpečeme.
Na zbylém tuku od předpečeného masa si orestujeme rozkrájenou zeleninu a vsypeme ji do pekáče. Vložíme na ni kančí maso, podlijeme trochou vody a vína Cabernet Franc, načež v troubě předehřáté na 170 °C upečeme, což nám potrvá asi 40-50 minut.
Mezitím si uvaříme a rozmačkáme brambory. Bude-li třeba, také je osolíme. Okořeníme pepřem a mletým muškátovým oříškem. Potom do brambor zamícháme máslo a vaječný žloutek. Do podávání je udržujeme teplé.
Polovinu předepsaného množství lesního ovoce namočíme do vína Cabernet Franc a dáme stranou. Druhou polovinu svaříme s trochou vína Cabernet Franc a velmi maličkou dávkou cukru v rychlovarné nádobě. Ovocnou směs propasírujeme a zahustíme jedlým škrobem rozmíchaným v ½ dl vody. Přidáme zbytek lesních plodů a zahříváme na bod varu.
Bramborovou kaši pěkně upravíme na talíři, na ni klademe maso, 1-2 řízky na osobu, a podáváme s omáčkou z lesních plodů.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3612
Poslední tip, trik či komentář