Na 6 porcí potřebujeme:
- 2 mrkve,
- 1 malou petžel,
- 1/2 celeru,
- 100 g špeku,
- 2 lžíce másla,
- jalovec,
- tymián,
- nové koření,
- 1 lžíci cukru,
- 3 cibule,
- 1,5 kg kančí krkovice nebo plece,
- sůl, pepř,
- 3 lžíce kvalitního oleje,
- 700 ml červeného vína,
- 200 ml šípkového pyré,
- 100 ml brusinkového džemu,
- 1l zvěřinového vývaru z kostí
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky. Špek v celku opečeme na másle. Pak přidáme kořenovou zeleninu a společně s kořením a cukrem restujeme. Po chvíli vsypeme cibuli a dozlatova opečeme.
Maso nakrájíme na kostky. Osolíme a opepříme a opečeme ho na oleji ze všech stran. Pak přilijeme 100 ml červeného vína a necháme ho zredukovat. Do zeleniny přendáme orestované maso, přilijeme šípkové pyré, přidáme brusinkový džem a zarestujeme. Pak vlijeme zbylé červené víno, zvěřinový vývar, aby bylo maso ponořeno do 3/4, přiklopíme a vaříme 1 a 1/2 hodiny.
Až je maso měkké, přendáme ho do kastrůlku, omáčku dochutíme brusinkami, solí, pepřem a přecedíme. Servírujeme s kroketami.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/kanci-ragu-se-sipkovou-omackou-28-1-2010.html
Poslední tip, trik či komentář