4 porce
- 4 kapří filátka
limeta
olej na opečení
sůl
pepř
na nákyp:
- 150 g kapřího masa
2 housky
100 ml smetany
3 vejce
50 g másla
petrželka
pažitka
muškátový květ
sůl
pepř
na křenovou omáčku:
- 50 g másla
1 cibule
200 ml drůbežího vývaru
200 ml smetany
100 g křenu
3-5 plátků toastového chleba
ocet
cukr
sůl
pepř
Nejdříve si můžeme připravit křenovou omáčku: Na rozehřátém másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku, zalijeme vývarem, smetanou a necháme chvíli provařit. Přidáme kousky světlého toastového chleba zbaveného kůrky a promixujeme. Dochutíme trochou soli, bílého pepře, cukru a octa a na závěr přidáme jemně nastrouhaný křen.
Kapří filátka z obou stran pokapeme limetovou šťávou, opepříme, uložíme v chladu a pustíme se do přípravy nákypu.
Kostičky opražené housky zalijeme smetanou, a než nasáknou, vyšleháme žloutky s máslem, které smícháme s nasekanou petrželkou, pažitkou, solí, pepřem a trochou muškátového květu. Pak přimícháme zvlhčenou housku, našlehané bílky a kousky vykostěného kapřího masa. Směsí asi do dvou třetin naplníme vymazané gratinovací misky. Pečeme při 180°C 7 až 10 minut dozlatova.
Nákyp servírujeme s filátkem, které těsně před podáváním osolíme a opečeme, a s křenovou omáčkou. Pro skutečné labužníky je dokonalou ozdobou například lososový kaviár.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/200-kapri-nakyp-a-filatko-s-krenovou-omackou/
Poslední tip, trik či komentář