6−8 porcí
Kapusta je další popelkou v kuchyni. Dnes představujeme chutný zeleninový prejt – pečenou kapustovou směs, který chutná jak teplý, tak studený.
- 1 kapusta
- asi 200 ml vývaru z kapusty
- 2 starší housky
- 30 g špeku
- 40 g sádla
- 2 vejce
- 500 g mletého masa (mix hovězí a věpřové)
- hrst zelené petrželky
- sůl
- sádlo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáčku
Očištěnou kapustu povaříme v osolené vodě, necháme okapat a umeleme na masovém strojku.
Housky nakrájené nebo natrhané navlhčíme kapustovým vývarem.
Slaninu na kostičky vypečeme, přidáme sádlo a odstavíme.
Žloutky oddělíme od bílků, z bílků vyšleháme sníh.
Umletou kapustu smícháme se žloutky, vypečeným špekem, vymačkanou houskou, sekanou petrželkou, osolíme, dobře promícháme a vmícháme sníh z bílků.
Směs vložíme do pekáčku vymazaného sádlem, vysypaného strouhankou a upečeme. Podáváme s cibulovým salátem a chlebem.
Cibulový salát s jablkem
- 1 velká bílá cibule
- 1 velká červená cibule
- 2 jablka
- plnotučná hořčice
- slunečnicový olej
- petrželka
- mletý pepř
- sůl
Cibule nakrájíme na půlkolečka nebo klínky, spaříme je, scedíme, ihned zchladíme a necháme dobře okapat.
Jablka nakrájíme na menší kousky a přidáme k cibuli.
Z hořčice a oleje vmícháme emulzi, ochutíme sekanou petrželkou, mletým pepřem a solí.
Cibuli a jablka s dresinkem dobře promícháme a necháme alespoň půl hodiny odležet.
Zdroj: Kapusťák (kapustový prejt) s cibulovým salátem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1017 [On-line 9.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář