na plátky:
- 170 g másla
170 g cukru krystal
200 g žloutků
350 g bílků
140 g hl. mouky
50 g kakaa
na krém:
- 1 slazené kondenzované mléko
250 g másla
Nejprve si připravíme těsto: do másla s třetinou cukru postupně zašleháme žloutky a tuto směs opatrně zlehčíme bílky vyšlehanými se zbytkem cukru. Přimícháme směs mouky a kakaa a hotové těsto nanášíme v tenké vrstvě na pečicí papír do dortového ráfku. Pečeme na 200 stupňů asi 10 minut. Takto postupně upečeme sedm plátků, dva odložíme stranou a zbývajících pět po vychladnutí spojíme karamelovým krémem, jehož příprava je jednoduchá: slazené kondenzované mléko v konzervě vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme 2 až 3 hodiny. Zchladlé zkaramelizované mléko vyšleháme s máslem a krém je hotový. Použijeme ho nejen na sesazení dortu, ale potřeme jím dort i shora a po obvodu, aby na něm dobře držely drobečky. které získáme rozdrolením zbylých dvou plátků. Dort dáme vychladit a před podáváním ho stačí zlehka pocukrovat. Můžeme ho ale ozdobit i jinak podle vlastní fantazie, například karamelovými ozdobami.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/270-karamelovy-dort/
Poslední tip, trik či komentář