Na 4 porce potřebujeme:
Karamel:
- 80 g krupicového cukru,
- 100 ml vody
Krém:
- 4 vejce,
- 40 g krupicového cukru,
- 500 ml mléka,
- ½ vanilkového lusku
Dohotovení:
- 20 ml smetany ke šlehání,
- 100 g čerstvého ovoce (maliny, jahody)
Cukr dáme do kastrůlku se silným dnem a zalijeme asi 100 ml studené vody. Na mírném ohni necháme vařit, dokud cukr nezkaramelizuje. Při varu nemícháme, aby se netvořila pěna. Horký karamel vylijeme na dno 6 ohnivzdorných zapékacích misek.
Vejce utřeme s cukrem do pěny. Mléko svaříme s vanilkovým luskem a necháme vychladnout asi na 60 °C. Pak vmícháme vaječnou pěnu a přecedíme přes husté sítko. Hmotu rozlijeme do misek na karamel.
Formičky naskládáme do pekáčku s vyšším okrajem a zalijeme vodou tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Pečeme v troubě při 150 °C 50 až 60 minut; doba pečení záleží na výšce krému v misce.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/karamelovy-krem-8-1-2010.html
Poslední tip, trik či komentář