4 porce
Masové kefta kuličky
- 600 g mletého hovězího masa
- 1 najemno nakrájená cibule
- 2 nasekané stroužky česneky
- hrst nasekané plocholisté petrželky
- hrst nasekaného čerstvého koriandru
- ½ lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- sůl
- mletý pepř
- olivový olej
- 4 vejce
Maso smícháme s cibulí, česnekem, petrželkou, koriandrem a kořením (zázvor, římský kmín, paprika), dochutíme solí a mletým pepřem. Na olivovém oleji osmažíme kuličky, vyjmeme a ponecháme na savém papíru okapat.
Na pánvi na olivovém oleji osmahneme cibulku dosklovata, přidáme česnek a koření, krátce osmahneme. Až se uvolní aroma, vmícháme rajčata a harissu, ztlumíme plamen a dusíme asi 20 minut, vložíme masové kuličky, pozvolna dusíme ještě 10 minut, poté vmícháme koriandr.
Na hladinu tažinu rozklepneme vejce a dusíme, dokud nejsou vejce hotová.
Podáváme s arabským chlebem.
Pozn.: Když po vyklepnutí vajec nádobu přiklopíte, celá se zatáhnou do běla, jsou dříve hotová. Pokud nepřiklápíte, žloutek zůstane viditelný (jako sázené vejce). Záleží na vás, které verzi dáte přednost.
Omáčka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 najemno nakrájená cibule
- 2 nasekané stroužky česneku
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky mleté skořice
- 2 konzervy krájených loupaných rajčat
- 2 lžičky harissy
- 2 hrsti nasekaného čerstvého koriandru
Harissa
- 8 červených sušených chilli papriček, zbavených semínek
- 2–3 stroužky česneku
- ½ lžičky mořské soli
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- ¼ šálku olivového oleje
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=886
Poslední tip, trik či komentář