- 3 větší brambory
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- 1 cibule
- čerstvé nebo sušené houby
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky majoránky
- 3 stroužky česneku
Oloupeme a nakrájíme brambory, očistíme a nakrájíme zeleninu, přidáme koření a oloupaný prolisovaný česnek. Houby i vše ostatní vaříme ve slané vodě, dokud není zelenina téměř měkká. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání na mírném ohni, aby se mouka nepřipálila, uděláme světlou jíšku.
Pokud je příliš řídká, přidáme mouku, pokud je moc hustá, přidáme máslo. Do polévky za stálého vaření přidáváme tolik jíšky, aby byla dostatečně zahuštěná. Ještě chvíli povaříme. Nakonec dochutíme majoránkou (pozor, již nevařit, jinak polévka zhořkne.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/klasicka-jihoceska-bramboracka
Poslední tip, trik či komentář