Ingredience
- 0,5 kg hladké mouky
- 4 lžičky mořské soli
- Špetka cukru
- 2 lžičky kmínu
- Panenský olivový olej
- 2 snítky rozmarýnu
- ½ kostky droždí
- Vlažná voda
Do mísy dáme mouku, půl kostky rozdrobeného droždí a lžičku cukru. Přidáme ještě sůl, ale nenasypeme ji přímo na droždí. Dále přidáme kmín a tymián a zakápneme olivovým olejem. Při hnětení přiléváme postupně vlažnou vodu, vyhneme se tak příliš řídkému těstu, do kterého bychom museli přisypávat mouku. Těsto by se nemělo lepit na stěny misky. Poté necháme těsto vykynout. Až bude vykynuté, lehce ho propracujeme a vytvarujeme bochánek, do kterého nařízneme mřížku. Abychom získali na chlebu krustičku, rozpustíme si ve vodě sůl, kterou ji budeme potírat během pečení. Pečeme 40 minut na 200 stupňů.
Zdroj: Kmínový chléb; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/2205-kminovy-chleb/ [On-line 31.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář