- 20 g droždí
- 2 lžíce krupicového cukru
- 250−300 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 100 g majolky
- 50 ml rumu
- 1 lžička soli
- citronová kůra z 1 citronu
Náplň
- jahodová marmeláda
- olej na smažení
Připravíme si kvásek – droždí rozdrobíme do mísy, zalijeme vlažným mlékem, přidáme cukr, trochu mouky, zamícháme a přikryté necháme vyběhnout. Ke kvásku přidáme ostatní ingredience, zpracujeme hladké těsto a necháme přikryté 45−60 minut na teplém místě vykynout. Poté těsto na vále vyválíme na 1,5cm výšku, trochu podsypáváme moukou.
Z těsta vykrajujeme formičkou nebo skleničkou kolečka, plníme je marmeládou a přiklopíme druhým kolečkem, okraje dobře utěsníme a kobližku opět vykrojíme – má tak krásné čisté okraje. Takto necháme ještě 15−20 minut kynout, teprve potom smažíme ve vyšší vrstvě oleje (tak na 3 prsty), smažíme pozvolna, přiklopíme. Když jsou kobližky z jedné strany zlaté, obrátíme je a už nepřiklápíme.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=906
Poslední tip, trik či komentář