Ingredience:
- 1 kohout o váze asi 2,5 kg
- sůl
- 3 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- ½ malého celeru
- olivový olej
- 100 g rajčatového protlaku
- 2 šalotky
- 150 g zauzené slaniny
- divoké koření – celý pepř, nové koření, bobkový list
- svazek čerstvých bylinek – šalvěj, petržel, rozmarýn, tymián
- vinný ocet
- 0,7 l červeného vína Rulandské modré
- 100 g másla
Na podávání
- 100 g slaniny
- 200 g žampionů
- 2 snítky tymiánu
- 80 g nakládaných cibulek
- 100 g drůbežích jater
- vařená polenta
Kohouta naporcujeme a osolíme, zeleninu nakrájíme nahrubo.
Na oleji orestujeme zeleninu do zlatohněda, vmícháme protlak, opět krátce osmahneme, přidáme nakrájenou šalotku, špek, bobkový list, v gáze uvázané koření (celý pepř a nové koření), svazek bylinek, zastříkneme vinným octem a zlijeme vínem, krátce zavaříme a necháme zchladnout. Do chladného základu vyskládáme kohouta a necháme minimálně 24 hodin marinovat. Lépe i déle.
Poté pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C doměkka. Podle potřeby můžeme během pečení podlít vínem nebo vodou.
Měkké maso vyjmeme, stejně tak i koření a svazek bylinek. Omáčku rozmixujeme nebo přepasírujeme a zjemníme máslem, popřípadě dosolíme a zalijeme jí kohouta. Podáváme s žampiony na slanině (příprava viz níže) a pečivem nebo polentou.
Žampiony na slanině
Na pánvi vypečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme oloupané a nakrájené žampiony bez nožiček, drhnutý tymián, nakládané cibulky a opečeme. Na závěr vmícháme očištěná a na drobné kousky nakrájená játra.
Zdroj: Kohout na víně; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1598-kohout-na-vine/ [On-line 23.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář