reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kohout na víně

Ingredience:

  • 1 kohout o váze asi 2,5 kg
  • sůl
  • 3 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • ½ malého celeru
  • olivový olej
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 2 šalotky
  • 150 g zauzené slaniny
  • divoké koření – celý pepř, nové koření, bobkový list
  • svazek čerstvých bylinek – šalvěj, petržel, rozmarýn, tymián
  • vinný ocet
  • 0,7 l červeného vína Rulandské modré
  • 100 g másla

Na podávání

  • 100 g slaniny
  • 200 g žampionů
  • 2 snítky tymiánu
  • 80 g nakládaných cibulek
  • 100 g drůbežích jater
  • vařená polenta

Kohouta naporcujeme a osolíme, zeleninu nakrájíme nahrubo.

Na oleji orestujeme zeleninu do zlatohněda, vmícháme protlak, opět krátce osmahneme, přidáme nakrájenou šalotku, špek, bobkový list, v gáze uvázané koření (celý pepř a nové koření), svazek bylinek, zastříkneme vinným octem a zlijeme vínem, krátce zavaříme a necháme zchladnout. Do chladného základu vyskládáme kohouta a necháme minimálně 24 hodin marinovat. Lépe i déle.

Poté pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C doměkka. Podle potřeby můžeme během pečení podlít vínem nebo vodou.

Měkké maso vyjmeme, stejně tak i koření a svazek bylinek. Omáčku rozmixujeme nebo přepasírujeme a zjemníme máslem, popřípadě dosolíme a zalijeme jí kohouta. Podáváme s žampiony na slanině (příprava viz níže) a pečivem nebo polentou.

Žampiony na slanině

Na pánvi vypečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme oloupané a nakrájené žampiony bez nožiček, drhnutý tymián, nakládané cibulky a opečeme. Na závěr vmícháme očištěná a na drobné kousky nakrájená játra.

Zdroj: Kohout na víně; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1598-kohout-na-vine/  [On-line 23.05.2015]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


3 + čtyři =


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.