- kohoutek nebo biokuře
olej nebo slanina
kořenová zelenina
šalotka
rybízová marmeláda
slepičí vývar nebo bujón
suché červené víno
cukr
sůl
bílý a černý pepř
bylinky (šalvěj, tymián, rozmarýn)
bagety jako příloha
Na oleji nebo lehce osmažené slanině orestujeme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a šalotku. Přidáme pikantní marmeládu, špetku cukru, vývar a víno v poměru jedna ku dvěma, dochutíme solí a necháme vařit. Kohoutka nebo kuře naporcujeme a spolu s bylinkami vložíme do omáčky. Zakryjeme pokličkou a v troubě předehřáté na 170 stupňů dusíme, dokud maso nezměkne.
Poté bylinky a porce masa vyjmeme, omáčku slijeme a propasírujeme, můžeme případně podle chuti zahustit škrobem, povaříme, znovu ji nalijeme na porce kohoutka a prohřejeme.
Servírujeme s rozpečenou bagetou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/36-kohoutek-na-vine-coq-au-vin/
Poslední tip, trik či komentář