4 porce
- 1,2 kg kohoutího masa
- 1 litr oleje
- 5 dkg mouky
- 5 dkg másla
- 3 dkg rajčatového protlaku
- 6 dl vína Pinot Noir
- 3 cl červeného vinného octa
- 15 dkg cibule
- 20 dkg mrkve
- 15 dkg hub
- bobkový list
- sůl
- pepř
- tymián
Bramborové vdolečky:
- 4 větší brambory
- 2 vejce
- mouka
- sůl
- muškátový oříšek
Nakrájené a omyté kousky kohoutího masa osolíme a opepříme. Obalíme v mouce, vložíme na pánev a po všech stranách zprudka opečeme na oleji.
Ke zbylému tuku přidáme máslo a vhodíme všechnu nakrájenou zeleninu, kromě hub. Osmahneme a potom do směsi přilijeme rajčatový protlak. Až získá rezavě hnědou barvu, podlijeme vínem Pinot Noirral a vinným octem. Kousky kohoutího masa vložíme do hrnce, přelijeme šťávou, která zůstala po dušení zeleniny, a okořeníme. Na mírném plameni podusíme doměkka. Až bude maso měkké, přihodíme také houby, několik minut necháme povařit a stáhneme z plotny.
Na přípravu bramborových vdolečků uvaříme brambory a rozmačkáme je. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Vpracujeme jedno celé vajíčko a jeden vaječný žloutek a těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku silnou asi 1 cm. Vytvarujeme vdolečky a na rozpáleném oleji je osmažíme hezky dočervena.
Pečené kousky kohoutího masa podáváme s bramborovými vdolečky.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3621
Poslední tip, trik či komentář