Potřebujeme:
- 250 g polohrubé mouky,
- 200 g másla,
- 200 g moučkového cukru,
- 4 ks vajec,
- 1 balíček vanilkového cukru
Na náplň:
- 200 g čerstvého nebo mraženého drobného ovoce (rybíz nebo borůvky)
Na drobenku:
- 70 g hrubé mouky
- 70 g cukru krupice,
- 50 g másla
Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Přidáme cukr, vanilkový cukr a utřeme do pěny. Za stálého tření přidáváme postupně žloutky a pak tuhý sníh ušlehaný z bílků. Nakonec vmícháme prosetou mouku. Těsto rozetřeme do kulaté formy o průměru 30 cm, kterou jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Povrch posypeme rybízem a drobenkou, kterou připravíme z másla, hrubé mouky a cukru. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut dorůžova. Po upečení necháme vychladnout ve formě a pak nakrájíme na porce.
Zdroj: Koláč s drobným ovocem; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/kolac-s-drobnym-ovocem-20-5-2015.html [On-line 22.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář