- kachní stehna 5 kusů
- kachní stehenní čtvrtky 2 kusů
- kachní sádlo 2 l
- husí nebo vepřové sádlo 4 lžíce
- olej 1 lžíce
- hrubě mletá mořská sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- sušené bobkové listy 3 kusy
- červené zelí 1 kus
- kmín 1 špetka
Bylinkový knedlík
- hrubá mouka 300 g
- mléko 500 ml
- vejce 5 kusů
- čerstvá zelená petrželka 30 g
- sůl 1 špetka
- bílé pečivo 800 g
Jalovcová omáčka
- sušené jalovčinky podrcené 10 kusů
- menší cibule 1 kus
- hovězí vývar 650 ml
- máslo 30 g
- mouka 30 g
- vinný ocet
- červené víno
- cukr 1 špetka
Kachní stehna omyjeme, osušíme, okrájíme blány a tuk. V misce nebo hmoždíři stlučeme na pastu česnek, jednu až dvě lžičky sušeného tymiánu, bobkový list, sůl, pepř a olej. Kachní čtvrtky potřeme směsí ze všech stran, dáme je do misky, zakryjeme fólií a necháme odležet.
Konfitování – vaření/dušení v sádle – vyžaduje nízkou teplotu! Proto si nastavíme troubu na 130°C. Do pekáčku nebo zapékací misky dáme sádlo a necháme ho v předehřáté troubě rozpustit. Vložíme do něj kachní čtvrtky masitou částí dolu, aby byly asi do poloviny výšky ponořené v rozpuštěném tuku (množství sádla přizpůsobte velikosti pekáčku; mně na vcelku malou nádobu stačily jen tři lžíce). Zakryjeme alobalem, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme bez otvírání trouby čtyři a půl hodiny.
Z pečeně sundáme alobal, většinu tuku slijeme a uschováme, stehna obrátíme masitou částí nahoru (opatrně! Maso už bude odpadávat od kostí) a pečeme na 200°C nebo pod grilem odkryté a posypané kmínem, dokud se neutvoří zlatavá křupavá kůrka.
Pekáč vyndáme z trouby, stehna servírujeme na talíře, do pekáče vlijeme trochu vypečeného tuku, vařečkou uvolníme všechny výpečky a výslednou šťávou přelijeme maso a knedlíky.
Bílé pečivo na knedlík si nakrájíme na kostičky a necháme proschnout. Takto připravené kostičky navlhčíme mlékem, oddělíme si žloutky a bílky, do žloutků přidáme mléko, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, těstíčko, lehce vše promícháme, na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Takto připravené těsto tvarujeme pomocí potravinářské fólie do tvaru válců a fólii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou. Připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18-20 min.
Na omáčku zalijeme podrcený jalovec s většinou nasekané cibule hovězím vývarem a přivedeme k varu. Ve větším hrnci opečeme zbytek cibule na másle a s moukou umícháme světlou jíšku. Tu postupně za stálého míchání dolíváme připraveným vývarem, půl hodiny vaříme. Sceďte, prohřejte, případně nařeďte dalším vývarem a dochuťte vinným octem, vínem a cukrem.
Hlávku červeného zelí nakrájejte nadrobno a uvařte v menším množství osolené vody, kam přilijeme hrnek vody s cukrem, octem a kmínem. Vaříme/dusíme do změknutí a vypaření tekutiny.
Zdroj: Konfitované kachní stehno s jalovcovou omáčkou…; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/konfitovane-kachni-stehno [On-line 5.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář