4 porce
Králičí hřbet
- vykostěný hřbet
- sůl
- voda na uvaření
- 70 g pancetty
- 170 g listového těsta
- 1 žloutek
- sezamové semínko (může být mix bílé a černé)
Vykostěné králičí hřbety očistíme od blan, osolíme, vytvarujeme folií do válečku a vaříme po dobu 15 minut. Poté zchladíme a vyjmeme z folie. Hřbety obalíme v pancettě, v listovém těstě (kraje potřeme žloutkem, aby nám držely při sobě), svrchu potřeme žloutkem, posypeme sezamovým semínkem a pečeme těsně před vydáváním v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova (5-10 minut).
králičí ragú s liškami
- vykostěná králičí stehna, přední běhy a ořez
- 200 g šalotky
- olivový olej
- 2 hrsti sušených lišek (voda na namočení a uvaření)
- 250 ml smetany
- mletý pepř
- sůl
- snítka bazalky
Šalotku nakrájíme nadrobno a smahneme na olivovém oleji dosklovata, vmícháme nakrájený králičí ořez, ochutíme mletým pepřem, solí, vmícháme
lišky (předem namočené a uvařené), provaříme v odvaru z lišek a zredukujeme. Odstavíme a na závěr vmícháme nasekanou bazalku.
Batátové lasagne
- 500 g batátů
- 100 g mozzarelly
- 100 g prosciuttu crudo
Oškrábané batáty nakrájíme na tenká kolečka a uvaříme je na skus. Na plech vyložený pečicím papírem vyskládáme kolečka batátů, na ně navršíme proužek prosciutta, kolečko mozzarelly, opepříme a završíme opět kolečkem batátu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 5 minut.
Švestková omáčka
- 80 g másla
- 50 ml červeného vína
- 200 ml vývaru
- 50 g švestkových povidel
- sůl
Do rozpuštěného másla vlijeme víno, vývar, vmícháme povidla, zredukujeme na hustou omáčku a lehce osolíme.
Zdroj: Králičí hřbet zapečený v listovém těstě s pancettou, králičí ragú s liškami a batátové lasagne s mozzarellou a omáčka ze švestkových povidel; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1805-kralici-hrbet-zapeceny-v-listovem-teste-s-pancettou-kralici-ragu-s-liskami-a-batatove-lasagne-s-mozzarellou-a-omacka-ze-svestkovych-povidel/ [On-line 06.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář