Potřebujeme:
- 4 králičí stehýnka (nebo hřbety)
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 mrkve
- 1 kořen petržele
- 1/4 celeru
- 1 sklenička povidel
- 10 dkg strouhaného perníku
- 2 lžíce oloupaných mandlí
- 2 lžíce vlašských jader
- 2 lžíce rozinek
- 15 kuliček černého pepře
- 8 kuliček nového koření
- špetka sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- sůl
Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kusy a vložíme do velkého hrnce. Přidáme králičí stehna. Okořeníme a zalijeme asi 1,5 litrem vody a dáme zvolna vařit – maso se musí rozpadat a zelenina musí být změklá.
Scedíme vývar, maso si dáme stranou. Zeleninu nebudeme potřebovat.
Do vývaru přidáme asi 2 deci povidel, dobře rozmícháme. Přisypeme a zahustíme nastrouhaným perníkem. Promixujeme, aby nebyla omáčka žmolkatá.
Obereme maso od kosti, kousky masa vkládáme rovnou do omáčky.
Přidáme pokrájené vlašské ořechy, spařené loupané mandle a rozinky.
Dle chuti dosolíme a ještě chvilku povaříme. Králíka načerno je lepší vařit den předem a nechat dobře odležet, bude chutnější.
Zdroj: KRÁLIČÍ STEHÝNKA NA ČERNO; TV Nova U Haliny v kuchyni http://doma.nova.cz/clanek/stihlaafit/u-haliny-v-kuchyni-vsechny-recepty-z-prvniho-dilu.html [On-line 08.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář