reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Králík na smetaně s uzeným jazykem, žampiony a bylinkovými knedlíčky

4 porce

  • 400 g vepřového uzeného jazyka
  • mletý pepř
  • sůl
  • dijonská hořčice
  • olej
  • 4 mrkve
  • 3 petržele
  • 1 menší celer
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce divokého koření (pepř, nové koření, bobkový list)
  • 2 lžičky celé bílé hořčice
  • ½ l bílého vína
  • ¾ l masového vývaru
  • 300 ml 33% smetany
  • 2 lžíce másla
  • 200 g žampionů
  • hrst sekané plocholisté petrželky
  • 1 citron

Králíka naporcujeme a prošpikujeme hranolky z podjazyčí, opepříme, osolíme, potřeme dijonskou hořčicí a z obou stran opečeme na oleji dozlatova. Porce králíka vyjmeme a ponecháme stranou.

Mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme na výpeku z králíka. Pokud je třeba, přidáme trochu oleje. Zeleninu opékáme dozlatova, přidáme divoké koření a hořčičné semínko, drcený česnek, hořčici a zarestujeme, poté podlijeme vývarem a necháme chvíli vařit. Poté zalijeme vínem, vložíme opečené porce králíka, přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na175 °C doměkka.

Měkké maso vyjmeme, omáčku přepasírujeme, přivedeme k varu, zalijeme smetanou a vložíme nakrájené žampiony a povaříme. Jazyk s ledvinkami nakrájíme, opečeme na přepuštěném másle a spolu s nasekanou petrželkou vložíme do omáčky. Krátce prohřejeme a dochutíme citronovou šťávou.

Porce králíka podáváme přelité omáčkou, jako přílohu doporučujeme bylinkové knedlíčky.

bylinkové knedlíčky

  • 500 g bílého toustového chleba
  • dvě hrsti sekaných bylinek (petrželky, tymiánu, saturejky, oregano)
  • 200 ml smetany
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • strouhanka podle potřeby
  • ke šlehání

Toustový chléb nakrájíme na kostičky a smícháme s nasekanými bylinkami, zalijeme smetanou a rozpuštěným máslem a necháme odstát.

Vejce vyšleháme do husté světlé pěny, smícháme s houskou, ochutíme muškátovým oříškem, solí a podle potřeby přidáme strouhanku. Z těsta tvarujeme koule, které vaříme v osolené vodě asi 10 minut.

Zdroj: Králík na smetaně s uzeným jazykem, žampiony a bylinkovými knedlíčky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1417-kralik-na-smetane-s-uzenym-jazykem-zampiony-a-bylinkovymi-knedlicky/ [On-line 19.04.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.