4 porce
- 400 g vepřového uzeného jazyka
- mletý pepř
- sůl
- dijonská hořčice
- olej
- 4 mrkve
- 3 petržele
- 1 menší celer
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce divokého koření (pepř, nové koření, bobkový list)
- 2 lžičky celé bílé hořčice
- ½ l bílého vína
- ¾ l masového vývaru
- 300 ml 33% smetany
- 2 lžíce másla
- 200 g žampionů
- hrst sekané plocholisté petrželky
- 1 citron
Králíka naporcujeme a prošpikujeme hranolky z podjazyčí, opepříme, osolíme, potřeme dijonskou hořčicí a z obou stran opečeme na oleji dozlatova. Porce králíka vyjmeme a ponecháme stranou.
Mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme na výpeku z králíka. Pokud je třeba, přidáme trochu oleje. Zeleninu opékáme dozlatova, přidáme divoké koření a hořčičné semínko, drcený česnek, hořčici a zarestujeme, poté podlijeme vývarem a necháme chvíli vařit. Poté zalijeme vínem, vložíme opečené porce králíka, přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na175 °C doměkka.
Měkké maso vyjmeme, omáčku přepasírujeme, přivedeme k varu, zalijeme smetanou a vložíme nakrájené žampiony a povaříme. Jazyk s ledvinkami nakrájíme, opečeme na přepuštěném másle a spolu s nasekanou petrželkou vložíme do omáčky. Krátce prohřejeme a dochutíme citronovou šťávou.
Porce králíka podáváme přelité omáčkou, jako přílohu doporučujeme bylinkové knedlíčky.
bylinkové knedlíčky
- 500 g bílého toustového chleba
- dvě hrsti sekaných bylinek (petrželky, tymiánu, saturejky, oregano)
- 200 ml smetany
- 100 g másla
- 4 vejce
- muškátový oříšek
- sůl
- strouhanka podle potřeby
- ke šlehání
Toustový chléb nakrájíme na kostičky a smícháme s nasekanými bylinkami, zalijeme smetanou a rozpuštěným máslem a necháme odstát.
Vejce vyšleháme do husté světlé pěny, smícháme s houskou, ochutíme muškátovým oříškem, solí a podle potřeby přidáme strouhanku. Z těsta tvarujeme koule, které vaříme v osolené vodě asi 10 minut.
Zdroj: Králík na smetaně s uzeným jazykem, žampiony a bylinkovými knedlíčky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1417-kralik-na-smetane-s-uzenym-jazykem-zampiony-a-bylinkovymi-knedlicky/ [On-line 19.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář