4 porce
- 2 králičí stehna
- 1 hřbet
- 100 g uzeného špeku (na špikování a do základu)
- mletý pepř
- sůl
- 1 mrkev
- 1 plátek celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- olej
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce cukru
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- snítka tymiánu, rozmarýnu a petrželky
- 2 lžíce zavařeného rakytníku nebo brusinek
- střik 8 % octa
- 1 l vývaru
- 200 ml smetany
Na podávání:
- rakytník, brusinky
Porce králíka prošpikujeme špalíčky špeku (použijeme polovinu uvedeného množství), osolíme a opepříme.
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky, zbytek špeku taktéž.
Kousky masa opečeme na oleji z obou stran a vyjmeme, do výpeku vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme dozlatova, vmícháme cibuli a slaninu, opečeme, když je i cibule zlatá, vmícháme plnotučnou hořčici, cukr, koření a nasekané bylinky, 2 lžíce rakytníku, zakápneme octem a zavaříme. Poté do základu vložíme králíka, podlijeme vývarem, aby bylo maso zakryté, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 1,5 hodiny. Na posledních 20 minut odkryjeme.
Po upečení maso vyjmeme a zredukujeme šťávu na hustší omáčkovou konzistenci a zjemníme smetanou.
Podáváme s knedlíkem a lžící rakytníku nebo brusinek.
Chlebový knedlík
- 600 g chleba Šumava
- 5 vajec
- 100 g másla
- 1 cibule
- snítka plocholisté petrželky
- 200 ml mléka
- muškátový oříšek
- mletý pepř
- sůl
V pánvi přepustíme máslo, opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, vmícháme nasekané bylinky, na kostičky nakrájený chléb a odstavíme. Vmícháme mléko, žloutky, ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí.
Z bílků ušleháme sníh a vmícháme ho do těsta.
Na potravinářskou folii navršíme chlebové těsto a zarolujeme do šišky.
Vaříme v páře nebo vodě 25 minut.
Zdroj: Králík na smetaně se šumavským chlebovým knedlíkem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1638-kralik-na-smetane-se-sumavskym-chlebovym-knedlikem/ [On-line 31.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář