Ingredience
- mražený hrášek 500 g
- kuřecí nebo zeleninový vývar 800 ml
- pórek (jen bílá část) 1 kus
- šalotka 3 kusy
- máslo 100 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- cukr 1 lžička
- sůl a pepř 1 špetka
salát:
- máslo 1 lžíce
- půl šalotky 1 dávka
- hrášek 60 g
- ledový salát 4 lístky
- rajče 1 kus
1.V hrnci rozpustíme máslo, na kterém orestujeme najemno nakrájenou šalotku a pórek. Hrnec přikryjeme poklicí a zeleninu podusíme. Zvýšíme teplotu, přisypeme mražený hrášek a podlijeme vývarem (jen tolik, aby byl hrášek sotva potopený). Vaříme pouze krátce, aby hrášek neztratil barvu. Rozmixujeme kuchyňským mixérem dohladka nebo též můžeme propasírovat přes síto do čistého hrnce a polévku krátce prohřejeme, v případě potřeby zředíme horkým vývarem. Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
2. Salát: Rajče spaříme v horké vodě, oloupeme slupku, vydlabeme vnitřek, papírovou utěrkou vysušíme dužinu a nakrájíme ji na malé kostičky. Na másle orestujeme šalotku a hrášek. Nakrájíme listy ledového salátu a přidáme je k hrášku. Ztlumíme plamen a přidáme rajče. Osolíme, opepříme.
3. Servírování: Na talíř dáme vyšší kroužek (vykrajovátko na těsto nebo si ho vyrobíme např. z plastové lahve či kelímku od jogurtu). Do kroužku dáme salát a upěchujeme. Kolem nalijeme hráškový krém a kroužek vyndáme.Zdroj: Krémová hrášková polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kremova-hraskova-polevka [On-line 23.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář