Ingredience
- chlebový kvásek 200 g
- cibule 1 kus
- kmín 1 hrst
- vajíčko 3 kusy
- slanina 100 g
- sušené nebo čerstvé houby (čím více, tím lépe) 1 dávka
- máslo 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Kvásek namočíme do vody – nejlépe přes noc. Nadrobno si nakrájíme slaninu, orestujeme, přidáme jemně pokrájenou cibulku, kterou necháme jemně zesklovatět, a kmín. Přidáme trochu vody a necháme provařit houby. Kvásek si velmi dobře rozkvedláme, aby v něm nebyly hrudky, a přilijeme ho k provařeným houbám. Za stálého míchání přivedeme do varu a ještě chvíli vaříme. Do hotové polévky přidáme usmažená vajíčka a dle chuti dosolíme. Na zjemnění chuti pikantního kysela můžeme přidat smetanu, kdo chce lehčí večeři, může dát na dno talíře kousky uvařených brambor, které polévkou zalijeme. Na talíři pak ještě polijeme trochou rozškvařeného másla.
Zdroj: Krkonošské kyselo; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/krkonosske-kyselo [On-line 07.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář